Van Bommel Schoenmode

Bij Van Bommel Schoenenmode denk je, juist, aan Van Bommel. Of aan Floris van Bommel. Het hippe broertje. Maar niet aan nog honderd andere merken. Zoals stoere Blackstones of kekke pumps van Peter Kaiser Net even anders dan anders. Daarvoor moet je toch echt naar Breda.

BREDA – Je verwacht het niet als je de Van Bommel winkel aan de Grote Markt in Breda binnenloopt. Natuurlijk, het merk Van Bommel loopt nog altijd als een rode draad door de twee winkels in de Baroniestad. Maar met merken als Santoni, Nubikk, Paul Green en Magnanni is de collectie zoveel breder.

Tussen de oranje en azuurblauwe sneakers lopen we langs klassiek ogende veterschoenen met crocoprint in alle kleuren van de regenboog. Je valt van de een in de andere verbazing. Zelfs witte sneakers of schoenen met tijgermotief zitten in de collectie. Werkelijk niets is te gek en juist dat is wat je niet verwacht bij de keurige uitstraling van de winkel.

Bij de trap ontmoeten we Justin van der Ploeg. Waar we naar op zoek zijn, vraagt hij vriendelijk. Een stevige schoen, waar ik heel het jaar op kan lopen, is het antwoord. “Dan kun je niet om Panama Jack heen”, zegt hij. Terwijl ik een setje Spaanse stappers aan mijn voeten rijg, vraagt Justin of mijn vriendin zin heeft in een kopje koffie. Attent.

Ondertussen drentel ik door de winkel. Of ze goed zitten, vraagt Justin even later. Ik twijfel. Justin voelt aan de schoen. “Te groot”, zegt hij resoluut. “We pakken een maat kleiner.” Die zitten al gegoten. Dat voel ik meteen. Terwijl ik op mijn gemak door de winkel loop en de nieuwe collectie bekijk, valt mijn oog op een half hoge veterschoen. Uitgevoerd in blauw-wit leer, met slangenprint.

De kwaliteit druipt van de Floris af. “Handgemaakt”, zegt Justin, terwijl ik verliefd naar de schoen kijk. “Met een H-leest perfect voor jouw volle voet.” Vooruit, voor op de zaak ben ik wel toe aan iets nieuws. Geen saaie, bruine schoen waar het halve kantoor al op loopt. Ik wil iets anders dan anders. En dat heb ik gevonden.

De buit is binnen, zeg ik. Daar denkt vriendinlief anders over. Het is haar beurt. Niet aan de Grote Markt, daar mogen vrouwen alleen koffie drinken. Aan de overkant, in de Veemarktstraat, zit de dameswinkel en zijn de rollen omgedraaid. Met hier een duidelijke scheiding tussen klassiek en modern. Zodat je ook wanneer je met moeders op pad bent, beiden kunt slagen.

In een sfeervolle, ongedwongen ambiance is het mijn beurt voor een verse kop koffie. Van een afstandje geniet ik van de passie waarmee de verkopers vertellen over de producten die ze in huis hebben. Hier hebben ze nog echt verstand van wat ze verkopen. Misschien is dat wel het enige ouderwetse aan Van Bommel.

Winkels

Van Bommel Dames Schoenmode

Veemarktstraat 19-21
4811 ZB Breda

+31 (0)76 514 56 65

dames@vanbommelschoenen.nl

Van Bommel Shop in Shop

Grote Markt 25
4811 XN Breda

+31 (0)76 520 73 03

heren@vanbommelschoenen.nl

Van Bommel Heren Schoenmode

Korte Brugstraat 3
4811 ZA Breda

+31 (0)76 520 73 03

heren@vanbommelschoenen.nl